• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje

je neprofitna umjetnička organizacija keramičara, lončara, likovnih stručnjaka, galerista, ljubitelja keramike, institucija, asocijacija i svih drugih zainteresiranih za promociju i unapređenje keramike kao specifične vrste umjetnosti.

Članovi
Udruženja su istaknuti keramičari iz Hrvatske ali i inozemstva.

 
Photo
Hrvatska keramika u Irskoj sada u Varaždinu
U petak, 28. studenoga u 18 sati, u KERAMEIKONOVOJ GALERIJI K10, u Kukuljevićevoj ulici 10 u Varaždinu otvorit će se izložba keramike kojom se Hrvatska, uz Kinu, Koreju i Norvešku, po prvi put, u rujnu ove godine, predstavila na 46. zasjedanju Generalne skupštine Međunarodne akademije za keramiku, u glavnom gradu Irske, Dublinu.

Izložba nosi naslov

Hrvatska keramika u Irskoj
Croatian Ceramics in Ireland
IAC 2014 Dublin.
 
Naime, Blaženka Šoić Štebih, članica Akademije i predsjednica KERAMEIKONA, Hrvatskog keramičarskog udruženja, pozvana je još prošle godine da pripremi izložbu kojom će se izabrani hrvatski 
keramičari predstaviti irskoj i međunarodnoj javnosti. 
U izboru joj je pomogao međunarodni žiri  koji su činili: dr. sc. Marina Bagarić, viša kustosica i voditeljica Zbirke keramike Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, kao predsjednica žirija, Maša Štrbac, likovna kritičarka i voditeljica Galerije ULUPUH, Ivančica Cvitić Znidarčić, keramičarka i članica ULUPUHa i KERAMEIKONA, te Michael Moore,
član Akademije i irskog organizacijskog odbora Generalne skupštine. 
Za izlaganje u prestižnom Dublin Castlu, u dvorani Bedford Hall odabrani su slijedeći umjetnici: 
Ida Blažičko, Nadica Eichhorn, Đurđica Horvat, Mladen Ivančić, Višnja Markovinović, Dora Pezić Mijatović, Danijela Pičuljan, Svjetlana Plazonić Driženko, Snježana Pokos Vujec,Dijana Rajković, Sanja Stani, Bojana Švertasek, Marina Tudjina Badurina, Ivančica Vončina i Renata Vranyczany.
Ovu izložbu prati respektabilan katalog 
 
Nakon što će biti izložena u KERAMEIKONOVOJ Galeriji K10 u Varaždinu, iduće godine, u siječnju, moći će se pogledati i u Galeriji ULUPUH  u Zagrebu.
Izložbu je potpomoglo Ministarstvo kulture RH i Grad Varaždin
 
 
 
Detaljno...
Photo
Varaždinski dani gitare

U povodu 141. obljetnice smrti Ivana Padovca, 4. studenog 2014. godine, u organizaciji Koncertnog ureda, Glazbene škole i tvrtke Libris, održat će se izložba, okrugli stol i koncert kompozitoru u čast.
U KERAMEIKONOVOJ GALERIJI K10, u subotu, 8. studenog u 11 sati tim će se povodom također čuti zvuci gitare Tomislava Tomaškovića.
Ulaz je slobodan.

Detaljno...
Photo
Nagrada Zdenki Pozaić
Nakon što je u sklopu Dana Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku 24. listopada, predstavila svoju pjesničko-grafičku mapu, Zdenka Pozaić je osvojila glavnu nagradu na Međunarodnoj izložbi grafičke umjetnosti održanoj u Rokycani u Češkoj za svoje tri grafike u tehnici drvoreza i linoreza pod naslovom Simfonija boja za Bohuslava Martinua.
 
Izvor: Vjesnik hrvatsko-češkog društva, broj 25/listopad 2014.

 

Detaljno...
Photo
Grafička mapa Zdenke Pozaić u Zaboku

U okviru Dana Ksavera Šandora Gjalskog, koji se od 20. do 25. listopada održavaju u Zaboku, bit će predstavljena i grafička mapa Križ i sidro, poznate grafičarke i keramičarke Zdenke Pozaić.

Detaljno...
Photo
Poziv za sudjelovanje iz Slovenije
Narodni muzej Slovenije organizira III. Međunarodni trijenale keramike UNICUM 2015.
Pobliže na: 
 

 

Detaljno...
Photo
Radovi iz Zbirke u varaždinskoj Sinagogi

U sklopu Dana židovske kulture i baštine održanih u Varaždinu 5. i 6. rujna 2014. godine, u organizaciji Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava i Koncertnog ureda Varaždin, Kerameikon, Hrvatsko keramičarsko udruženje je u varaždinskoj Sinagogi predstavilo tri rada izraelskih autora iz svoje velike Zbirke suvremene svjetske keramike.
Ovi su radovi  bili izlagani na izložbi koju je Kerameikon je organizirao u suradnji sa Centrom judovske dedišćine Sinagoga Maribor 2012. godine. Tada je bilo predstavljeno čak 12 radova
židovskih umjetnika na  Međunarodnoj izložbi keramike "Predstavi se onim u čemu si najbolji - Present your best"
koja je bila poveznica između Maribora prijestolnice kulture 2012. i IV. Međunarodnog festivala postmoderne keramike održanog iste godine u Varaždinu.
Ovogodišnji Dani židovske kulture i baštine bili su prilika da se ponovo pokažu vrijedni radovi koji su poklonjeni Zbirci, spomene realizirana suradnja i naglasi kontinuitet, te da to bude mala poveznica koja će doprinjeti izboru Varaždina za Evropsku prijestolnicu kulture 2020.
Posjetioci varaždinske Sinagoge izložbu su prihvatili sa zanimanjem.

Detaljno...
Photo
Izložba Mladena Ivančića

Nakon vrlo uspješnog predstavljanja hrvatskih keramičara na izložbi  u Dublinu, u sklopu 46. Generalne skupštine Međunarodne akademije za keramiku iz Ženeve, KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje, nastavlja seriju izložbi u izlozima svoje Galerije K10 u Kukuljevićevoj ulici 10.
U čast Varaždinskih baroknih večeri  i kao svojevrsna najava V. Međunarodnog festivala postmoderne keramike 2015/16. ljubiteljima keramičke umjetnosti predstavit će se izložba radova jednog od najboljih hrvatskih keramičara mlađe generacije, Mladena Ivančića.
Pod naslovom PARALELNI UNIVERZUMI, od 19. runja do 10. listopada 2014. umjetnik će prikazati radove nastale u posljednjih nekoliko godina.Neki od njih izazvali su veliku pažnju na izložbi u Francuskoj prošle godine.
Rođen 1969. godine u Rijeci, keramikom se bavi od 2006. godine. Već od samih početaka zahvaljujući originalnosti i osebujnosti svoga likovnog izraza dobiva mnogobrojne nagrade u zemlji i naročito u inozemstvu. Posljednji GRAND PRIX 2014. u Piranu, definitivno ga je
uvrstio u redove najboljih i najistaknutijih hrvatskih keramičara. Član je KERAMEIKONA i ULUPUHA.
 
«Radu pristupam intuitivno, nastojim uobličiti i ono gotovo nevidljivo na objektu: dati mu slutnju moguće svrhe. Ponekad se služim skicama, ali nikada konačni proizvod nije uobličen odmah na početku; te su skice samo grube smjernice. Svaki korak potiče slijedeći, ali put nije jasno zacrtan. Kroz interaktivni odnos rada, promatranja dosad učinjenog i daljeg promišljanja i osjećanja, vizija se širi i približava kraju, ali uvijek ostaje otvorena.
U tom izrastanju u koracima javljaju se viškovi koji percepciju objekta zatvaraju i ne ostavljaju mjesta za domišljanja i asocijacije. Tada nastupa faza kljaštrenja, oštećivanja, skidanja viškova. To je možda i najteža faza, gotovo protuprirodni čin, ali asocijativni putovi moraju ostati otvoreni. Bitan mi je i dojam odbačenosti i ponovne pronađenosti, nagriženosti vremenom… a vrijeme će i dalje raditi svoj posao. Zato bih predstavljene predmete možda nazvao nekakvom mogućom paralelnom arheologijom.»
(Mladen Ivančić u razgovoru s Ninom Sorićem, 2007.)
 
DOBRODOŠLI NA OTVORENJE IZLOŽBE 19. RUJNA U 19 SATI!

Detaljno...
Photo
Hrvatska keramika u Irskoj IAC 2014 DUBLIN

Uz Kinu, Koreju i Norvešku i Hrvatska se, po prvi put, predstavlja na 46. zasjedanju Generalne skupštine Međunarodne akademije za keramiku koje će se od 8. do 12. rujna ove godine održati u glavnom gradu Irske, Dublinu.
Blaženka Šoić Štebih, članica Akademije i predsjednica KERAMEIKONA, Hrvatskog keramičarskog udruženja, pozvana je još prošle godine da pripremi izložbu kojom će se izabrani hrvatski keramičari predstaviti irskoj i međunarodnoj javnosti.
U izboru joj je pomogao međunarodni žiri  koji su činili: dr. sc. Marina Bagarić, viša kustosica i voditeljica Zbirke keramike Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, kao predsjednica žirija, Maša Štrbac, likovna kritičarka i voditeljica Galerije ULUPUH, Ivančica Cvitić Znidarčić, keramičarka i članica ULUPUHa i KERAMEIKONA, te Michael Moore, član Akademije i irskog organizacijskog odbora Generalne skupštine.
Za izlaganje u prestižnom Dublin Castlu, u dvorani Bedford Hall odabrani su slijedeći umjetnici: Ida Blažičko, Nadica Eichhorn, Đurđica Horvat, Mladen Ivančić, Višnja Markovinović, Dora Pezić Mijatović, Danijela Pičuljan, Svjetlana Plazonić Driženko, Snježana Pokos Vujec, Dijana Rajković, Sanja Stani, Bojana Švertasek, Marina Tudjina Badurina, Ivančica Vončina i  Renata Vranyczany.

Ovu izložbu prati respektabilan katalog a nakon Dublina izložba će se postaviti u KERAMEIKONOVOJ Galeriji K10 u Varaždinu i iduće godine u Galeriji ULUPUH u Zagrebu.
Izložbu je potpomoglo Ministarstvo kulture RH i Grad Varaždin

Na fotografiji rad Dore Pezić Mijatović, Modri puž
       

Detaljno...
Photo
FOTO-VIDI-ONICA i u KERAMEIKONOVOJ GALERIJI K10

U vrijeme održavanja Špancirfesta u Varaždinu, od 22. do 31. kolovoza posjetitelji KERAMEKONOVE Galerije K10 moći će uživati u razgledavanju jedinstvene Zbirke suvremene svjetske keramike a po prvi puta i sudjelovati u FOTO_VIDI_ONICI - radionici za djecu i odrasle  koju će voditi likovna umjetnica Vida Meić uz stručno sudjelovanje keramičarke Željke Bračko.
FOTO_VIDI_ONICA se održava svaki dan od 12-13 sati i od 19-20 sati.
Radno vrijeme Galerije K10 je svaki dan od 10 do 21 sat.
Ulaz je slobodan.
Na fotografiji: Vida Meić

Detaljno...
Hrvatska keramika u Irskoj IAC 2014 CROATIA

 
Međunarodni žiri u sastavu:
Dr.sci.  Marina Bagarić, viši kustos, voditeljica Zbirke keramike Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, članica KERAMEIKON-a;
Maša Štrbac, povjesničarka umjetniosti i voditeljica
Galerije ULUPUH-a;

Michael Moore, kao predstavnik IAC-a;
Ivančica Cvitić Znidarčić,mag.art., članica ULUPUHa i KERAMEIKON-a;
Blaženka Šoić Štebih, članica ULUPUH-a, KERAMEIKON-a, IAC-a i voditeljica projekta,

Odabrao je radove  hrvatski umjetnika za izlaganje u Dublinu, u Irskoj.
To su

Ida Blažičko
Nadica Eichhorn
Đurđica Horvat
Mladen Ivančić
Višnja Markovinović
Dora Pezić Mijatović 
Danijela Pičuljan
Svjetlana Plazonić Driženko
Snježana Pokos Vujec
Dijana Rajković
Sanja Stani
Bojana Švertasek
Marina Tudjina Badurina
Ivančica Vončina
Renata Vranyczani Azinović

Izložba će se održati u sklopu popratnih programa Generalne skupštine Međunarodne akademije za keramiku (IAC-a) koja će se 2014. održati u glavnom gradu Irske, Dublinu.
Projekt podupire Grad Varaždin i Ministarstvo RH.

Detaljno...
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
19.03.2024 - 07:45