• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
Hrvatski predgovor kataloga

KERAMEIKON nam ponovo pruža užitak doživljaja novih keramičkih realizacija reprezentiranih u značajnoj izložbi Najbolje iz Austrije i Hrvatske.
Izložba je međunarodna. Internacionalna suradnja također potvrđuje vrijednost izložbe u svim umjetničkim aspektima i uloženim naporima.
Izlažu mnogi autori različitih umjetničkih senzibiliteta, što ukazuje na bogati izbor i korištenje keramičkih primarnih materijala i velik broj dodatnih materija u toku rada. Uključuje šarolikost izbora tehnika i osmišljeni pristup fazama radnog procesa.
Autori izložbe dojmljivo su vrlo različiti a opet tako bliski u svom nastojanju da svoj likovni svijet viđenja iznjedre iz svoje osobnosti u umjetničko-keramički svijet iz gline vode i vatre.
Taj složeni i mukotrpni proces stvaranja u završnoj keramici daje punu vrijednost a označio je i vizualno bogatstvo ove izložbe.
Danas na području likovnih umjetnosti nema više granica i nedozvoljenih ideja, na prvi pogled inkompatibilnih materijala, medija i prostora a keramika se oslobodila utilitarne funkcionalnosti i sada ima zasluženi umjetnički status.
Ova nam izložba pruža uvid u slojevitost keramičkih djela prisutnih umjetnika. Tu je realnost u glini sa novim dodatnim materijama koje su zaigrale, prije nama nepoznatu igru, tu su i novi sustavi keramičkih razmišljanja i izričaja.
Širina shvaćanja i prihvaćanja utjecajnih vizualnih sistema i doživljaja iz drugih likovnih umjetnosti oslobodila je keramičare i oni su postali otvoreni prema sadržajima i ljepotama kiparskih, slikarskih, grafičkih i drugih doživljajnosti. Mnogi predmeti donedavno neprimjetni ili omalovažavani, sada također imaju ravnopravnu ulogu u ostvarenju umjetničkih kreacija.
Neki autori na ovoj izložbi koriste različite nađene predmete: prirodne ili umjetne, krute ili podatljive i oni su ugrađeni u izražajno sastavni dio njihovih keramičkih kompozicija.
Djela nekih autora pričaju nam priču vječnih tema, tajnovitih ili prepoznatljivih a preneseni u keramičku masu puni su snage i slikovitosti.
Rasčlanjivanjem neki su nam autori dali minimaliziranim ali ne osiromašenim prikazom, sažetu i zgusnutu keramičku misao. Elegantni kiparsko-keramički objekti pojedinih autoa očaravaju nas jednostavnošću, čistoćom linija i čvrstoćom.
Eksponati sa slikarskim senzibilitetom pružaju nam raspjevanu kolorističku stvarnost rascvjetane ljepote.
Eksponati sa dominantnom grafičkom igrom repeticije, iznenađuju nas svježinom doživljaja i mogućnošću da keramika budućnosti ima puno otvorenih putova.
U slojevitim realizacijama svih autora ove izložbe dolazimo do spoznaje sa je keramika umjetnost intenzivnog likovnog i životnog pulsiranja i velikog vizualnog bogatstva.
Ako pažljivo razmotrimo izložbu spoznat ćemo jasnu keramičku misao današnjice.
 
24.04.2024 - 03:03