• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
Posjet Međunarodnom studiju za keramiku u Kesckemétu

Kao što nam je ispričala Emese Kormos, umjetnička direktorica Studija, ova specifična institucija - Nemzetközi Kerámia Stúdió, osnovana je 1976. na inicijativu keramičara Jánosa Prostnera  uz pomoć lokalne vlasti. U to je vrijeme u Mađarskoj bilo vrlo teško dobiti dozvolu za putovanje u inozemstvo pa su se mađarski umjetnici osjećajući se izolirano, dosjetili kako da to riješe. Umjesto da putuju sami, odlučili su da strane umjetnike pozovu k sebi.
János Prostner, dugogodišnji direktor Studija kaže:» Ne tako davno, u zadnjim desetljećima 20.stoljeća nastala je najprije naša umjetnička kolonija znana također i kao «samostan» koji je prerastao u međunarodni studio zamišljen kao svojevrsni «meeting point» zapadne i istočne kulture.
U Europi koju je krvavo podijelio rat, želja umjetnika za slobodom bila je pokretačka snaga bazirana na stoljećima starom iskustvu nacije koja čuva svoja duhovna bogatstva i njenom naporu da zadrži svoju neovisnost.
Jer, ovaj naš «samostan» uvijek je bio spreman prihvatiti i usvojiti svaku vrijednost ma odakle god ona dolazila.
Tajna i srž duha umjetničke kolonije jest iskustvo slobode: stanuje se kao u samostanu, slobodno se raspoređuje vlastito vrijeme, dobrovoljno se donosi odluka o udaljavanju od svakodnevice, živi se unutar zajednice koju odlikuju prihvatljive ljudske vrednote, njeguje se međusobno uvažavanje i uspostavlja  intelektualni identitet, iskušavaju tajne individualne kreativnosti sve sa ciljem da se postigne viša kvaliteta općeg znanja, viši nivo odnosa i posebne metode podučavanja.»
Međunarodni studio za keramiku  postao je tako jedno od vodećih okupljališta keramičara u svijetu. Umjetnicima koji dolaze ovamo da bi bili «artists in residence» pruža se mogućnost da u dobro organiziranim i opremljenim radionicama rade po aktualnom programu Studija ili na svom individualnom projektu. Ostati mogu najmanje mjesec dana ali ako je to potrebno za projekt i  do godinu dana. Umjetnicima su na raspolaganju osim prostora, materijala i raznih pomagala i velike redukcijske plinske peći koje dosižu temperaturu do 1400˚C i produciraju porculan najviše kvalitete, nekoliko električnih peći a tu je i  6 velikih peći na drva u kojima se može ostvariti solno glaziranje i paliti pepeljne glazure.
Smještaj je organiziran u jednokrevetnim sobama sa zajedničkom kupaonicom iako ima i nekoliko soba s vlastitom kupaonicom.
Umjetnici sami pripremaju svoje obroke u dobro opremljenoj kuhinji i druže se u zajedničkom dnevnom boravku.
Umjetnik može raditi u skladu sa svojim radnim ritmom a radionica mu je na raspolaganju 24 sata na dan. Dvojica stalno zaposlenih tehničara i tri do četiri umjetnika pomažu gostujućim umjetnicima oko slaganja glazura, pripreme
materijala i paljenja i rješavaju sva tekuća pitanja.
Kao što je istakla Emese Kormos, organiziran je i program suradnje s Odjelom za keramiku i staklo na Sveučilištu zapadne Mađarske a organizira se i niz intenzivnih programa i ljetnih škola za internacionalne sudionike. U Studiju
postoji i specijalizirana knjižnica. Tokom godina djelovanja Studija prikupljena je velika zbirka suvremene keramike (preko 3000 komada) koja se povremeno izlaže.
Studio organizira također od 7.kolovoza do 18. rujna 2011. već treći po redu
Trijenale silikatne umjetnosti ( III. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálé) a prijave se primaju do 31.ožujka 2011. Više o tome može se saznati ovdje

 
26.04.2024 - 06:26