• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
Promocija monografije o Ljerki Njerš
 

U srijedu, 22. veljače u 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10 u Zagrebu, predstavit će se monografija Ivanke Reberski o Ljerki  Njerš, poznatoj slikarici i keramičarki.
Monografiju će promovirati akademik Tonko Maroević i prof. Mate Maras.
Izdavač monografije je ULUPUH.

Monografija sustavno prikazuje kronologijski slijed i evoluciju kompleksnog likovnog opusa Ljerke Njerš, slikarice i jedne od najeminentnijih, međunarodno afirmiranih hrvatskih keramičarki, koja je svojim je raznorodnim likovnim djelom senzibilne poetike i svojstvenog izričaja prisutna na domaćoj i inozemnoj likovnoj sceni preko pola stoljeća.
Na 264 raskošno ilustriranih stranica prikazan je njen opus od 1958. godine do danas. Ljerka Njerš u svom je pristupu sjajno pomirila obje svoje temeljne vokacije keramičarke i slikarice, što ih je stekla školovanjem. Diplomirala je na Školi primijenjene umjetnosti (Keramički odjel) u Zagrebu u klasi poznate keramičarke Blanke Dužanec. Slikanje je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomirala u klasi profesora Marina Tartaglie. Od tada djeluje kao profesionalni samostalni umjetnik i redovno izlaže na brojnim  izložbama u zemlji i inozemstvu. Osim mnogih skupnih  imala je i preko 80 samostalnih izložbi. Uz studijska putovanja sudjeluje i na mnogim stručnim simpozijima i susretima. Od 1985. godine
sudjeluje na aukcijama suvremene keramike poznatih londonskih kuća CRISTIE’s i BONHAM’s. Članica je HDLU-a i ULUPUH-a
te Society of Designer and Craftsman u Londonu. Počasna je članica KERAMEIKONA, Hrvatskog keramičarskog udruženja.

Dr. sc. Ivanka Reberski, hrvatska povjesničarka umjetnosti, znanstvena je savjetnica u mirovini.
Autorica je brojnih monografija, studija, retrospektivnih i monografskih izložaba hrvatskog slikarstva 20. stoljeća, kojim se pretežno bavi. Retrospektivnim i monografskim izložbama što ih je autorski organizirala, te objavljenim monografijama (17), brojnim studijama i predgovorima kataloga izložaba revalorizirala je niz hrvatskih slikara 20. stoljeća.

Nakladnik: ULUPUH - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti
Urednica: Ivanka Reberski
Lektura i korektura: Salih Isaak
Prijevod sažetka: Graham McMaster
Fotografija: Srećko Budek, Marko Čolić i Višnja Serdar
Oblikovanje, prijelom i grafička priprema: kuna zlatica
Tisak: Printera grupa, Zagreb
Naklada: 500 primjeraka
Cijena: 250 kn

Tiskanje monografije omogućeno je financijskom potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i
Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

28.03.2024 - 22:44