• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
Donation of Visnja Jelacic
 

KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje kroz svoje je djelovanje od 2002. godine prikupilo vrlo respektabilnu Zbirku suvremene svjetske keramike u kojoj su zastupljeni radovi sada već 250 umjetnika sa svih kontinenata. Udruženje uz svoju izlagačku,  njeguje i edukativnu djelatnost te posjeduje preko tisuću naslova stručne literature sa svih područja keramike. Bazu ove zbirke knjiga čini donacija Gustava Weißa, najznačajnijeg europskog stručnjaka za keramiku.

Izbor iz ove literature približit će se javnosti uz izložbu dijela donacije Višnje Jelačić (1928. – 2007.)poznate hrvatske  akademske slikarice i keramičarke. 

U katalogu izložbe koji obuhvaća sva donirana djela (keramiku i slike), u tekstu pod naslovom «Dijalog s prirodom i simboli klijanja i rasta Višnje Jelačić»  Višnja Markovinović piše:

«Energijom slobode i s iznimno bogatom i nesputanom stvaralačkom maštom Višnja je u svojem svojstvenom «dijalogu s prirodom» u keramici, slikama, crtežima i u tehnici ručno lijevanog papira ostvarila forme, strukture i slike «simbolike klijanja i rasta».

(…)To nisu samo opisne imitacije viđenog. To je oblikovanje unutrašnjih simbola postojanja, klijanja i rasta. Unatoč velikog broja prostudiranih botaničkih knjiga i zapisa, njeni su to individualni doživljaji umjetničko likovnog razmišljanja i opservacije i stvaranja(…)

Čudesan i neiscrpan je Višnjin dijalog s prirodom. Otkriva nam bogatstvo poezije i iznenađenje u dinamici nestalnosti i nepredviđenosti igre. Izdanci i forme varijabilnih dimenzija, oblika i tonova svakog se časa rascvatu u neočekivanom drugom smjeru ili u drugoj cvjetnoj formi. Ta igra postaje poetična svečanost i radost iznenađenja za oko promatrača(…)

Njezin rafiniran, konstruktivan i nadasve senzibilan kolorit je skala sekundarnih i tercijarnih tonova. U keramici tu delikatnu i poetičnu obojenost postiže tehnikom marmoriranja (agate ware). Obojenu sirovu glinu modeliranjem pretvara u maštoviti svijet simbola cvjetnih oblika, klica i izdanaka.(…)

U slikama, crtežima i kompozicijama od ručno lijevanog papira simbolika snage klijanja i rasta prisutna je u mnogim djelima: Staničja vlakna, Stanični krug, Klijanje, Staničje i tako dalje.»

Donacija sadrži osamdesetak keramika i 28 slika nastalih u  Londonu od 1963. do 1977. u tušu u boji, laviranom tušu, pastelama i kombiniranim tehnikama na papiru i kartonu. Zagrebački opus od 27 slika obuhvaća razdoblje od 1995. do 2006. a izveden je u tehnici ručno lijevanog papira, rižinog papira, sepiji i tušu u boji uz korištenje biljnih vlakana i olovke. Pet slika u tehnici akrila na platnu nastalo je 1983. godine

 Katalog donacije može se razgledati ovdje

Gustav Weiß – keramičarska legenda i donator

Jedna od najznačajnijih europskih osobnosti na području keramike uopće svakako je Gustav Weiß iz Berlina.

Rođen 1922. na području tadašnje Čehoslovačke, želio je postati prirodoslovac pa se upisao se na studij  prirodnih nauka u Beču.
Vrativši se iz II. svjetskog rada bez jedne noge osnovao je obitelj i nesmiljeno pritisnut životnim potrebama  započeo raditi u jednom izdavačkom poduzeću kao lektor. Iako je to bio posao koji nije tražio, on mu je otvorio  i proširilo vidike pa je počeo strasno izučavati osim prirodnih znanosti i područje umjetnosti, njene povijesti kao i posebno područje tehnologije keramike. Tako se prirodoslovcu i tehnološkom genijalcu, pridružio filozof zajedno s umjetnikom i ljubiteljem keramike.

Ubrzo je napisao svoju prvu knjigu o porculanu, istražujući široka znanja i tajne ovog bijelog zlata koje krije mnoge nepoznanice: Stalno eksperimentirajući, napisao je do tada još mnogima nedostupne udžbenike o keramici a da bi još više proširio znanja o keramici kao i proširio znanja o stvaranju i radovima sve većeg broja keramičara osnovao je časopis Keramik-Magazin i time otvorio je neslućeni prostor   umjetnosti keramike kakva je danas. Kasnije je ovaj časopis nadrastao samog sebe u obliku revije Neue Keramik koji izlazi i danas.

U svojoj 93. godini života Gustav Weiß i dalje svaki dan marljivo radi bilo da piše znanstvene članke s područja tehnologije i filozofije keramike ili gradi i radi u svojoj radionici.
Neizmjeran je njegov doprinos promjeni stava i pogleda na keramiku koja je do pedesetih godina prošlog stoljeća bila smatrana isključivo primijenjenom umjetnošću a nikako joj je nije bilo dano mjesto u umjetnosti samoj, koje joj zapravo s punim pravom pripada.


Proučavajući keramiku gotovo svih svjetskih naroda, uspoređujući dostignuća Kine, Koreje i Japana sa zemljama Zapada, zaključio je da keramika nije samo pratiteljica svakodnevnog života na svim meridijanima i paralelama već da je i najpouzdaniji svjedok vremena ali i način izraza koji proizlazi iz podneblja, mentaliteta i životne filozofije pojedinog naroda općenito ali i svakog pojedinca unutar te sredine ponaosob.

Svojim je časopisima i knjigama Gustav Weiß doprinio enormnom proširenju znanja s područja keramike prepoznavajući istodobno duboku duhovnost i  snagu koja se krije ispod  umjetničkog izraza.
Da je učinio samo to osigurao već svoje visoko mjesto na području ove ljudske djelatnosti. Međutim, potreba da se riječi i misli  pretoče u likovni izraz a koja je bila potisnuta u drugi plan zbog izdavačkog, edukativnog i savjetodavnog rada, izbila je svom snagom kad je navršio sedamdesetu godinu života. Nakon toga, pišući svoje traktate našao je i vremena da stvarajući svaki dan u glini, služeći se keramičkim materijalima i u kombinaciji s drugima, stvori  zapažen opus koji je nekoliko puta izložio javnosti na prosudbu.

Poseban kulturni događaj ovaj  svestrani umjetnik priredio je  od 11. do 27. travnja 2014. u prestižnoj Galeriji Am Krögel 2 u središtu Berlina. Izložio je preko stotinu najnovijih radova koji su nastali pod zajedničkim naslovom Realizam irealnog (Realismus des Irrealen). Ova serija radova pripada ciklusu nazvanom NEOCRAFT. Ovu izložbu  autor namjerava pokloniti KERAMEIKONOVOJ Zbirci suvremene svjetske keramike a u Varaždinu će se postaviti uz Dan grada od  6.prosinca 2015. godine.

( Otvorenje će biti u subotu, 5. prosinca u 12 sati u KERAMEIKONOVOJ GALERIJI K 10  a izložba ostaje otvorena do ožujka 2016.)


Gustav Weiß je jedan od inicijatora osnivanja KERAMEIKONA i njegovog Međunarodnog festivala postmoderne keramike koji  se  održava 2015/16. u Varaždinu i drugim gradovima, po peti put. Jedan je od glavnih mentora voditeljice ovih projekata Blaženke Šoić Štebih. U suradnji s njom održao je mnogobrojne seminare i radionice najprije u Studiju za keramiku a kasnije i u KERAMEIKONU. Oduševljen međunarodnim trudom i uspjesima članova ovog  Udruženja koje ide njegovim tragom, odlučio je pokloniti dio svog laboratorija i  zbirku stručne literature s područja keramike  u impozantnom broju od preko tisuću komada.
Dio tih knjiga izložit će se u sklopu izložbe donacije Višnje Jelačić od 15.4. do 13.5. 2015. u Palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin.
 

 

Puno podataka i slika :

http://www.gustav-weiss.de/de

28.03.2024 - 17:11