• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
Višnja Naerlović

Rođena 1951. godine u Zagrebu, gdje je nakon završene gimnazije upisala novinarstvo na Studiju političkih nauka.
Radeći u turističkoj agenciji putuje svijetom više od 16 godina.
Nakon umirovljenja, u proljeće 2004. godine, završila tečaj oblikovanja keramike u CEKAO-u u Zagrebu kod keramičarke Mirjane Rajković.
Otada sudjeluje na grupnim radionicama i izložbama a 2010. ostvarila dvije samostalne izložbe.
Članica je KERAMEIKONA, Hrvatskog keramičarskog udruženja od 2008. godine.

Adresa:
Ribnička 19
10000 Zagreb
visnja.naerlovic@zg.t-com.hr

Autorica ima životnu maksimu:

Unutrašnjost tunela ne mora biti tamna, jer na njegovom kraju uvijek je svjetlo.

O Višnja Naerlović piše Blaženka Šoić Štebih, članica Međunarodne akademije za keramiku iz Ženeve:

Neopterećena komercijalnim efektima, Višnja Nerlović stvara iz čistog afiniteta prema likovnom izražavanju i keramici koja joj (djelomično) omogućava to izražavanje. Kažem djelomično, jer mora posegnuti i za drugim pomoćnim materijalima koji zajedno s keramikom zaokružuju misao koju ostvaruje. Do bijele gline očito ju je dovela sklonost čistim bijelim plohama u kontrastu s tamnom podlogom.U toj sklonosti monokromnosti ona poput grafičara slaže i niže elemente «slike» poput modula koji se ritmički ponavljaju,  kombinira ih ponekad poput puzzli postižući dinamiku koja pobuđuje zanimanje i mami oko na sudjelovanje. Te su kompozicije poput šifrirane poruke a ne slučajno poredani elementi. Grafički i prividno plošni uzorak postiže dojam prostornosti baš kao u primjerima optičkih efekata kojima se autorica očito sretno i spretno poigrava.
Autorica uspijeva uspostaviti odnos s promatračem kojeg poziva da potraži ključ i krene odgonetati poruku koju mu prenosi.
U svojim ogrlicama autorica ustraje u škrtom ili pak vrlo odmjerenom koloritu izražavajući i kroz njih iskaz umjetnice bez predumišljaja i težnje za prihvaćanjem.
Svoj urođeni osjećaj za sklad boja i oblika, autorica niže stilizirane, rukom oblikovane komadiće poput onih koje nalazima na  ogrlicama i ukrasima izvornih naroda Amazonije, Afrike ili Australije - ljušćice, sjemenke, školjke, izblijedjele životinjske zube...
Materijal – glina i njena svojstva i ovdje su isključivo u funkciji izraza.Ta pomalo dječja naivnost, bolje rečeno – iskrenost -  i jednostavnost nizanja, Višnji Naerlović  svakako ide u prilog – pa tko ne bi poželio ponijeti takvu ogrlicu?


Raku vaza
 
28.03.2024 - 12:29