• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
Božena Štih Balen

Rođena u Zagrebu, gdje je 1958. završila Školu primijenjenih umjetnosti i studirala na Višoj pedagoškoj akademiji - likovni smjer.
Od 1963. godine izlaže na mnogobrojnim samostalnim izložbama i sudjeluje na velikom broju skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.
Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad u Hrvatskoj i inozemstvu a njeni se radovi nalaze u brojnim privatnim zbirkama i muzejima.
Retrospektivna izložba u
Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, Maršala Tita 10, od 18 prosinca 2007 do 17. veljače 2008.

Adresa: 
Štamparova 2
10000 Zagreb

ili

Pristava 75 A
49215 Tuhelj

 


 Info:
BOŽENA ŠTIH BALEN – RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA KERAMIKE

Muzej za umjetnost i obrt, 18. 12. 2007. – 17. 2. 2008.

U Muzeju za umjetnost i obrt u utorak 18. prosinca 2007. u 19 sati otvorit će se retrospektivna izložba Božene Štih Balen, jedne od najznačajnijih i najosebujnijih hrvatskih keramičarki.
Formalnu naobrazbu Božena Štih Balen stekla je u Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu, na Odjelu za keramiku, gdje su joj profesori bili Blanka Dužanec, Stella Skopal, Ivan Švertasek, Slavko Barlović – redom velika imena hrvatske moderne keramike.
Keramiku Božene Štih Balen već od samih početka pratila je naklonost likovne kritike. Afirmativni napisi svjedoče danas o uspjehu njezine prve izložbe, održane 1963. u zagrebačkom Društvu arhitekata, gdje keramičarka izlaže ukrasne tanjure, ptice-posude i neobične rogate figure ("bikove"). Dio će tih ranih radova ponovno biti pokazan publici na ovoj retrospektivnoj izložbi.
Originalnost autorskoga izričaja Božene Štih Balen kontinuirano se prepoznavala i izvan granica Hrvatske: na respektabilnim međunarodnim izložbama keramike autorica je dobila brojna priznanja i nagrade. U izboru radova nastalih tijekom više od četiri desetljeća stoga važno mjesto imaju upravo radovi izlagani na prestižnoj smotri umjetničke keramike u Faenzi te djela nagrađena u Vallaurisu (Modrozelena ptica, 1968.) i Gualdo Tadinu (Svjetiljka iz 1978. i Servis za voćnu salatu iz 1979.).
Kasnih 1960-ih i tijekom 1970-ih Božena Štih Balen izrađuje i oslikava tanjure i keramičke ploče svojim omiljenim motivima pijetlova i kokoši, pauna i drveća. Oslikane tanjure karakterizira siguran potez i izraziti kolorizam, dok motivi na pločama imaju orise izvedene u plitkom reljefu.
U razdoblju 1970-ih Božena Štih Balen modelira vrčeve jednostavnih, tradicionalnih formi, ali koloristički iznimno efektnih ploha. Sličan pristup ima i u modeliranju nižih i viših ovoidnih formi, u kojima se prepoznaju i začeci njezinih ciklusa Bujanje i Oblici u plaštu iz 1980-ih. Kraj razdoblja 1970-ih u radu Božene Štih Balen obilježile su brojne izložbe s umjetničkom grupom Arteterra, osnovanom 1977. godine.
Posebno mjesto u opusu umjetnice ima uporabna i dekorativna keramika izvedena za privatne i javne enterijere. Atribut najoriginalnije kreacije pripada malom keramičkom gaju koji Božena Štih Balen modelira 1979. za poslovnicu Privredne banke u ulici Račkog u Zagrebu. Fantastični svijet nagoviješten u keramoskulpturi Djevojka, drvo i pijetao iz 1977. zavladao je potpuno umjetničkim prostorom Božene Štih Balen u 1990-ima, kada ona stvara možda najzanimljivija djela hrvatske moderne keramike. Majstorski modelirane keramoskulpture velikih formata, prekrivene ocaklinama jarkih boja i kompozicijski pažljivo promišljene daju novu interpretaciju 'starih' ikonografskih motiva (pijetao i figura djevojke). Izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt zaključuju radovi Božene Štih Balen nastali krajem ove godine.
Retrospektivna izložba kojom se Božena Štih Balen još jednom potvrđuje kao istinski velika hrvatska keramičarka jasne kvalitete i originalnosti prikazat će više od 110 djela nastalih tijekom četrdeset godina umjetničkoga rada i bit će otvorena do 17. veljače 2008.
Autorica izložbe je mr. sc. Marina Bagarić, viša kustosica Muzeja za umjetnost i obrt i voditeljica zbirke keramike i zbirke arhitekture MUO.

Zen čajnik

Bijela glina oslikana

V: 60 cm

S izložbe Međunarodni festival postmoderne keamike, Varaždin, 2002.

Pijetao
Lutka
 
29.03.2024 - 16:51