• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
Sudionici izložbe

Franziska Ablinger * Vesna Aralica * Vesna Barbieri * Rosemarie Benedikt *  Spomenka Bošković * Ivančica Cvitić Znidarčić * Gundi Dietz * Constance Ferdiny Foedemakers *Mate Franin Pećarica *  Lucija Gudlin * Drago Jančić * Višnja Jelačić * Gizela Kovačić Ulle * Gudrun Kainz * Ucki Kossdorf * Višnja Markovinović * Vjekoslav Medić * Walter Meissl * Marta Milunić * Orjenka Mirjan * Ljerka Njerš *Szilvia Ortlieb *  Vesna Osojnički * Dora Pezić Mijatović * Danijela Pičuljan * Irena Podvorac * Zdenka Pozaić * Boris Roce * Liljana Smodlaka *  Zdenko.M.Šlibar *  Blaženka Šoić Štebih * Božena Štih Balen * Ivančica Vončina * Peter Weihs*  Robert Wrana* Christa Zeitlhofer *


Info:
Uvod napisala Blaženka Šoić Štebih

Od svog osnutka KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje, uz svoje ostale aktivnosti,  prvenstveno teži suradnji s međunarodnim umjetnicima. Neke izlože koje smo organizirali a koje su dobro prihvaćene i od publike i od kritike, među kojima se naročito ističe Međunarodni festival postmoderne keramike 2002. i 2005. godine i na kojima su sudjelovali mnogi vrijedni umjetnici iz cijelog svijeta, dokaz su tome i predstavljaju značajan uspjeh.
Suradnja s austrijskim umjetnicima prirodni je nastavak dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje s gospođom Rosemarie Benedikt koja je kao i gospodin Peter Weihs, kao počasni član našeg Udruženja, uvijek bila tu da nam pomogne.
Austrijski i hrvatski umjetnici dugo se poznaju i kao susjedi i svoje odnose grade na temeljima koje su dugo prije njih postavili njihovi preci. Sličnost u mentalitetu i temperamentu kao i povijesno naslijeđe srednjeeuropskog civilizacijskog kruga nisu jedini elementi koji nas povezuju i potiču na zajedničke aktivnosti. Globalna premreženost u našem nam je slučaju donijela puno i olakšala mnogo toga. U ovakvim kooperacijama mnogo se nauči jedno od drugoga, iskustva su dragocjena i poticajna i proširuju pogled na svijet, u svakom slučaju; pri tome otpadaju neke predrasude i raste uzajamno poštovanje.
Ovom izložbom izabranih austrijskih i hrvatskih keramičara i njihovih gostiju izgrađen je, vjerujemo, novi most i stvorena osnova za dalje akcije i susrete.

Uvod napisala Christa Zeitlhofer Austrijsko udruženje ICCA, International Contemporary Ceramic Art, osnovale su 2004. godine Christa Zeitlhofer i Ucki Kossdorff. Jedan od naših glavnih ciljeva je podizanje ugleda suvremene keramičke umjetnosti u Austriji, na onu razinu kakvu keramika  već dugo uživa na međunarodnom planu. S poznatim umjetnicima iz zemlje i inozemstva do sada smo ostvarili tri projekta: izložbu MathematiKeramik u Celovcu kao i dvije izložbe pod naslovom 1st i 2st Date, u Beču i Tullnu,  s novim snažnim naglascima,  s kojima je na austrijskoj keramičarskoj kulturnoj  sceni zapuhao svjež vjetar. 
Nakon prva tri uspješna projekta sa zamjetnim uspjehom kod publike, vrlo se veselimo što  su nas  iz KERAMEIKON-a, Hrvatskog keramičarskog udruženja pozvali na suradnju na izložbi KERAMEIKON I PRIJATELJI IV, Najbolje iz Hrvatske i Austrije.
U ovom projektu  namjerno ostavljamo po strani suradnju u drugim područjima kako bismo se posvetili  prekograničnoj   kulturalnoj razmjeni s našim bliskim susjedom Hrvatskom. Između Austrije i Hrvatske odavno postoje povijesne sličnosti a sada se oblikuju novi, zanimljivi odnosi,  mogući su moderni oblici razmjene  a u nastajanju je globalna premreženost između umjetnica i umjetnika iz obje zemlje.
Naša zajednička izložba predstavlja se u zanimljivom konceptu kroz dijalog dviju kultura. Pri tome je suvremena keramika onaj povezujući element za koji mi volimo reći: «To je najljepši materijal».
U to da će potpuno nova, izražajna i uzbuđujuća djela poznatih umjetnica i umjetnika iz obje zemlje izazvati  uzbuđenje  kod promatrača, uvjerit će nas prateći katalog.
Vjerujemo da ćemo ovom izložbom postaviti putokaz za kulturalnu razmjenu odnosno dijalog međusobnog uvažavanja. 
Željela bih srdačno zahvaliti svim umjetnicama i umjetnicima koji sudjeluju na izložbi, selektoricama Rosemarie Benedikt, Višnji Markovinović i Dori Pezić Mijatović, predsjednici KERAMEIKON-a, Blaženki Šoić Štebih  kao i svim osobama koje su surađivale u ostvarenju ove jedinstvene izložbe.
Nadamo se zajedničkom uspjehu i veselimo se daljoj suradnji.
 
18.04.2024 - 03:40