• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
Nove izložbe u KERAMEIKONU
 

Izložba naziva Bjelina u KERAMEIKONOVOJ GALERIJI K10 u Varaždinu 

Autorica izložbe i oblikovanja postava,  Ida Blažičko piše: „Izložbom naziva Bjelina 
nastavljam promišljanja započeta pri oblikovanju prostora Stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt. 
Kineski znak bái označava moje ime, a između mnogih značenja, simbolizira i bijelu boju te označuje prazninu. Prema japanskom dizajneru i autoru Kenyi Hari, “Praznina ne podrazumijeva samo jednostavnost oblika, logičku profinjenost ili slično. Umjesto toga, 
praznina pruža prostor unutar kojeg se naše misli slobodno kreću, znatno obogaćuju našu moć percepcije i međusobnog razumijevanja. Praznina je taj potencijal.” 
Ovom izložbom bavim se estetskim, odnosno ambijentalim vrijednostima, kao i onim konceptualnim i eksperimentalnim koje zaslužuju daleko veću pozornost. 
Prostor Galerije K10 prožele su skulpturalne forme u prozračnoj tkanini koje  ambijentalno oblikuju  novu stvarnost vitalističkom poetikom zasnovanom na interpretaciji prirodnih fenomena i procesa. Umjetničkim oblikovanjem prostora posjetitelju se omogućava uranjanje u djelo, zaokruženo jedinstvenim i zanimljivim prostorom Galerije K10 gdje se granica susreta vanjskog i unutrašnjeg putem staklene opne potpuno ukida. Metamorfoza prostora u meditativni vrt poziv je na kontemplaciju i odmak od svakodnevice. Posebno ističem važnost dijaloga s publikom pri kojemu se razigravaju nova idejna polazišta, a koji se može ostvariti putem umjetničkih radionica za posjetitelje tijekom trajanja izložbe u Galeriji K10. Okosnica bi bila varijetet pristupa i istraživanje neposredne okoline.“

Biografija Ide Blažičko
 
Rođena 1985. godine u Zagrebu. Nakon završene Klasične gimnazije, magistrirala kiparstvo 2007. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Stjepana Gračana. 
Tijekom studija boravila na Indiana University of Pennsylvania (SAD), a 2012. godine doktorirala na Odsjeku zaumjetnost u javnom prostoru na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhou (Kina). Izlaže od 2004. na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Autorica skulptura postavljenih u javnom prostoru Shanghaia (2011.) i Hangzhoua (2012.) te dobitnica Nagrade ALU za magistarski rad (2007.) i Nagrade Kineske akademije umjetnosti za doktorski likovni rad i disertaciju (2012.). Članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) 
od 2011. godine. Trenutno završava doktorski studij kiparstva pri Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu s temom disertacije Biomimetika u službi umjetnosti.
 
Snježana Pokos Vujec
 
Rođena 1965.godine u Varaždinu. Po zanimanju je diplomirana ekonomistica a keramikom se bavi od  2003. godine, završivši  osnovni tečaj kod Blaženke Šoić Štebih. Dodatno se usavršavala na studijskim putovanjima i radionicama u Austriji, Italiji, Mađarskoj i Latviji. Od 2004. članica je KERAMEIKONA, Hrvatskog keramičarskog udruženja a  2015. 
primljena je u ULUPUH predstavivši se serijom radova pod nazivom UNUTARNJI ŽIVOT u tehnici litofanije koju je izučavala kod poznate latvijske umjetnice Ilone Romule.
"Litofan je fini porculan." opisuje materijal umjetnica Ilona Romule. "Tehnički, on izgleda ovako:  osnovni materijal  je tanka, transparentna porculanska pločica sa 1,5 mm visokim reljefom usmjerenim prema unutra. Osvjetljavanjem materijala sa suprotne strane, on postaje raspoznatljiv u određenom obliku i prikazane figure dobivaju oblik. Taj efekt iluzije moguće je postići samo upotrebom najfinijeg porculana."
 
 

 

18.04.2024 - 09:14