• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
Vilena Bruketa Matković

Rođena u Rijeci 1979. godine, završila je Školu za primjenjenu umjetnosti i dizajn, smjer  Aranžersko-scenografski dizajner.
Pohađala je tečaj umjetničke keramike kod B. Rocea, te tečajeve raznih tehnologija u keramičarskoj radionici Isa Mučići.
Ipak, najveći dio upija svakodnevno radeći uz svog oca Vladimira Bruketu.
Ovladavši tradicionalnim i modernim izrazom, od  2002 godine kreira i izlaže keramiku u umjetničkoj radionici Mala Galerija Bruketa.
Održala je jednu samostalnu i sudjelovala na nekoliko skulpnih izložbi.
Od 2012. godine članica je Hrvatskog keramičarskog udruženja KERAMEIKON.
O  njenom radu 2005. godine Krešo Kovačićek piše:

Vilena je već od malena angažirana u obiteljskom poslu. Poznaje već sve detalje, i može se nositi s time, ali je još uvijek preskromna odrediti se autorski. U okvirima keramike to su zasigurno poželjne kvalitete. U ovom momentu bilo bi kontraproduktivno producirati nove zvijezde, potrebniji su nam upućeni i kvalitetni praktikanti, ali da ne bude zabune, ona će izrasti.
Vidi se to po selekciji njenih radova primijenjenog karaktera - tu se igra, vježba, nepretenciozno, svjesna karaktera rada, ali lakoća..
Sigurno ne pati od straha prema materijalu, ne prati ni nekakve uzore, jer ih tu i nema, predaje se jednostavno oblikovanju onako  kako bi svi mi to trebali, samo nekako nemamo vremena ni uvjeta.
SATOVI :
Nekako su mi zapeli za oko njeni strogi radovi u bijeloj, crnoj i crvenoj, vrlo kaligrafski, u nečem sličnom japanskom ukusu, ili drugi
inspirirani rozetama, ili oni s ortogonalnom shemom koja se razvlači poput tijesta, ili oni hrabriji u bojama, vrlo mladalački.
Zapravo je sve jednostavno i tako to treba držati; ona suvereno vlada jednim poljem, likovno zrela, tehnički kompetentna -
iskusna, spontana i suptilna.
Sve je još pred njom, puno truda, ali i zadovoljstva. Među prstima jedan unutarnji svijet. ona je doslovno ispekla svoj zanat.
Imamo keramičara, ona će izrasti u autora."
 
 
Adresa:
Donji Jugi 13
51216 Viškovo, Rijeka
e-mail: vilenabruketa@gmail.com



















 
29.03.2024 - 16:47